02 February 2012

:: CiRi-CiRi WaNiTa ChaNteK ::

1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.
seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya. Sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya.

2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN

Percaya atau tidak kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.Kenapa? kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya. Alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa.
.


3) TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS
Bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis. Dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.
Tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut.
.


4) TABAH DI SAAT TERHINA
Setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia. Tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukan lah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.
Ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA.
.


5) MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN
Bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.
Namun bagi seorang wanita yang cantik itu, kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya. Kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah. Subhanallah.
.


6) MENGASIHI TANPA BALASAN
Kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.
Kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus. Malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari YANG ESA dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah.
.


7) BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILAHI
Dia hanya berharap kepada YANG ESA dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.
Wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang. Suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA.


13 November 2011

:: MeMoRi BeRsAmA ::

Assalamualaikum...
admin ari nie byk waktu terluang...
so,admin ade wat satu video khas buat warga afiatul abidah...
sebelum tue admin mau mintak maaf zahir n batin,
soalnya admin telah mencuri pic2 warga afiratul abidah...
minta ampun byk2...
hehehhe...
so, marilah enjoy ngan video nie..


video

01 August 2011

:: MeMoRi RaMaDhaN ::

Assalammualaikum...
nampaknye blog afiratul abidah dah bertukar ke wajah baru kan??..
macam mane???.. korang semua suka x???..hehe..
sebelum 2 admin nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK.. :)



bile tibe bulan Ramadhan mesti semua dah set kat otak nie nak raye...
xpon t nak buke makan ape lah, ptg nanti nk g bazar ramadhan lah n time 2 mintak2 dapat air free lah, makanan free lah n macam-macam lagilah.. haha..
okeylah...berbalik pada tajuk entry kite...
entry kali nie memori ramadhan..



bile kite tanye orang, x pon dengar story-story dekat radio, xpon baca dekat mana-mana majalah yg berceritakan tentang memory dorang mesti hampir same je kan???..
contohnye lah kan x bangun sahur lah, sahur lambat lah, pergi bazar ramdhan salah pakai kasut lah n macam-macam lagi...
admin percaya korang pasti x kan pernah dengar memori nie dekat mane-mane terutamanya kalau berceritakan memory bulan ramadhan nie...
korang semua nak tahu x pe memory yg terdapat di afiratul abidah nie???..
kalau tak silap admin lah kan time awal2 puase tahun 2007 dulu jatuh pada hari Khamis bersamaan 13 September 2007 (1 Ramadhan 1428H )...
kalau puase start arie khamis macam mane lah kiteorang yg duk ostel nie dapat balek umah...
oleh sebab 2, terpaksalah memulakan pose arie first d ostel..
sebelum kite teruskan story nie korang masih ingat lagi x dengan super saver ? (hanye untuk pengguna hotlink saje )
ala..xkan korang x ingat...
dulu hotlink ader buat super saver untuk call hanye RM 2 dr kul 12am-12pm n mesej sebanyak 1000 (kalau x silap)..
sape x nak kalau bayar setakat RM 2 pastu leh call org selama 12 jam..



itu lah yg berlaku dekat beberapa orang ahli afiratul abidah..
sanggup tunggu kul 12 untuk tunggu super saver 2..
ader 2 pulak sanggup x tidur 1 arie coz gara-gara super saver..haha..




oleh kerana ader yang x tidur malam 2 so, die kene lah kejutkan ahli-ahli yang laen untuk bangun sahur...hehe...




n pagi 2 seperti tahun2 lepas mesti ader tadarus AL-QURAN..
n semua WAJIB untuk menghadirkan diri... :)




sempat lah untuk sape2 yg x tidur 2 untuk topup tido sebelum g tadarus..
pape pon super saver 2 mesti kena habis kan..hehe...
time dulu best lah gune super saver..
tp sekarang dah x best macam dulu...
dulu RM 2 dr kul 12am-12pm...tp sekarang nie RM 3 hanye 1 jam je..
memang x berbaloi langsung...hehe..
okey lah..sampai sine jelah untuk entry kali nie..
pape pon selamat berpuase okey.. :)

21 July 2011

:: WaJaH BaRu bLoG ::

Assalamualaikum...
lame rase nye admin x update blog nie...
al maklum la admin pon busy gak..
ari nie admin free ckit..tue yg ade mase admin ntuk blog nie..
mesti ahli2 afiatul abidah bosan dgn background blog nie...
so,admin pon godeh2 lah google mencari background yg sesuai..
akhirnya admin jumpe gak yg berkenan di hati...
di harap ahli2 afiratul abidah suke dgn wajah baru blog nie..

tp bkn saja wajah yg baru tp lagu juga baru...
lagu sebelum nie mmg ade kaitan ngan kami semua warga afiratul abidah..
tp lagu yg baru ini lebih masyuk n sesuai utk didengari warga afiratul abidah...
warga2 sekalian boleh lah hayati liriknye...


CERITA HATI-HAFIZ HAMIDUN


Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta